Mech Engineering Drawing-MED Skip to main content

IMPORTANT SHORT QUESTIONS & ITS ANSWERS ON CURVE & LOCI

IMPORTANT SHORT QUESTIONS & ITS ANSWERS ON CURVE & LOCI



IMPORTANT SHORT QUESTIONS :


1. A locus is the path of a point which moves in ………………………


Ans: Same plane.


2. When the section plane is inclined to the axis and is parallel to one of the generators, the section is a …………………


Ans: Parabola.


3. When the section plane is inclined to the axis and cuts all the generators, on one side of the apex, the section is an ………………..


Ans: Ellipse.


4. When the section plane cuts both the parts of the double cone on one side of the axis, the section is …………….


Ans: Hyperbola.


5. If eccentricity (e) of a curve is equal to 1, the curve is said to be ……………….


Ans: Parabola.


6. If eccentricity (e) of a curve is less than 1, the curve is said to be ……………….


Ans: Ellipse.


7. If eccentricity (e) of a curve is greater than 1, the curve is said to be ………….


Ans: Hyperbola.


8. The ………… is the point at which the conic cuts the axis.


Ans: Apex / Vertex.


9. The ………….. is the point at which the generator cuts the axis.


Ans: Apex / Vertex.


10. The point at which the conic cut its axis is called ……………


Ans: Apex / Vertex.


11. The line passing through the focus and perpendicular to the …………………. Is called an axis.


Ans: Directrix.


12. When a cone is cut by planes at different angles, the intersection curves obtained are known as ……………..


Ans: Conic.


13. A line passing through the center of an ellipse and parallel to tangents on the curve at the point of intersection of other diameters of the ellipse is called …………………


Ans: Conjugate diameter.


14. When the plane is perpendicular to the axis, the curve is a …………………


Ans: Circle.


15. When the plane is parallel to the axis, the curve is a …………………


Ans: Hyperbola.


16. The distance of the ends of the …………….. of an ellipse from the focus is equal to the half of the ………...........


Ans: Minor Axis, Major Axis.


17. In a conics, the line passing through the fixed point and perpendicular to the fixed line is called ………...


Ans: Axis.


18. When the plane makes the same angle with the axis as do the generators, the curve is a …………….


Ans: Parabola.


19. When the plane makes an angle with the axis greater than what do the generators, the curve is an …………………


Ans: Ellipse.


20. The curve generated by a point on the circumference of a circle, rolling along another circle inside it, is called …………………..


Ans: Hypocycloid.


21. The curve generated by a point on the circumference of a circle, rolling along another circle outside it, is called ………………….


Ans: Epicycloid.


22. The curve generated by a point on the circumference of a circle, rolling along a straight line is called …………………….


Ans: Cycloid.


23. For a hyperbola, mathematical equation  (x2/a2- y2/b2) = ………………………


Ans: 1.