Mech Engineering Drawing-MED Skip to main content

IMPORTANT SHORT QUESTIONS AND ITS ANSWERS FROM ENGINEERING DRAWING INSTRUMENTS

 

important short questions from engineering drawing instuments


● Fill in the blanks type Questions :

 

1. The full form of BIS is ………………………


Ans: Bureau of Indian Standard.


2. The inclination of inclined lettering as per BIS is …………………….


Ans: 75°


3. Set squares are used for drawing ……………………. lines.


Ans: Parallel [ Vertical, Horizontal, Inclined ].


4. Angle of multiple of as constructed by the combined use of …………… & …………..


Ans: T-SQUARE & SETS SQUARE.


5. In the absence of protractor, ………………………. Is used to measure angles.


Ans: Angle of Chords.


6. The scale of chords is used to measure ………………………..


Ans: Angles.


7. Two methods/systems to represent the dimensions are …………………. and …………….. system. 


Ans: Aligned and Unidirectional.


8. Lettering is usually done in ……………….. letters.


Ans: Capital.


9. The size of the letter is described by its …………………………. 


Ans: Height.


10. Single stroke letters may be either …………………… or …………………………


Ans: Vertical or Inclined.


11. The dimension line should not ………………………. each other.


Ans: Cross / Intersect / Overlap.


12. Dimensions should not be shown between …………………… lines.


Ans: Dotted / Dashed.


13. Lowercase letters are generally used in ………………. drawing.


Ans: Architectural.


14. The maximum width of the arrowhead to its length is in the ratio of …………………..


Ans: 3:1


15. Hatching lines are at an angle of …………………….. to the main outline of the section.


Ans: 45°


16. Hatching lines are uniformly spaced about ……………………… apart.


Ans: 2 mm. to 3 mm.


17. Dimension lines should be placed at least 8 mm from the ………………………


Ans: Outer line / other lines.


18. French curve is used to draw ……………………. curve.


Ans: Irregular.


19. In ………………………. System all dimensions are placed in such a way that they may be read from the bottom of the drawing.


Ans: Unidirectional.


20. The ratio of drawing length to the actual length of an object is called ……………………….


Ans: Representative Fraction (R.F).


21. When measurements are required in two units or a unit and its subdivision, the ………………… is used.


Ans: Plain Scale.


22. When measurements are required in three units, the …………………. Scale is used.


Ans: Diagonal.


23. When a drawing is drawn of the same size as that of the object, the scale used is ………………….


Ans: Full-Size Scale / True Scale.


24. When drawings are drawn smaller than the actual size of the object, the scale is said to be …………..


Ans: Reducing Scale.


25. Drawing of building, large structures are drawn using ……………… scale.


Ans: Reducing.


26. For drawing of small objects, instruments, watches ………………….. Scale is used.


Ans: Enlarge.


27. The length of the scale is the product of R.F. and ………………………


Ans: Maximum Length Required To Be Measured.


28. R.F. is the ratio of ………….. to the ……………..


Ans: Drawing Length Of Object, Actual Length Of Object.


29. In general, projection lines and dimension lines should not ……………….. other lines unless it is unavoidable.


Ans: Cross / Intersect / Overlap.


30. ……………….. are used for drawing curves that cannot be drawn by a compass.


Ans: French Curve.


31. There are ……………… systems of placing dimensions.


Ans: Two.


32. The title box should be placed in ………………… corner of the sheet.


Ans: Right Hand Bottom Side.


33. T square is used to draw ……………….. lines.


Ans: Horizontal Parallel.


 34. The edge of the board on which T square is made to slide is called its………………….


Ans: Ebony Edge / Working Edge.


35. The scale should never be used as ……………. for drawing straight lines.


Ans: Straight Edge.


36. To draw a very large circle a .......................... is used.


Ans: Beam Compass.


37. To draw a very small circle a .......................... is used.


Ans: Drop Compaas.


38. For drawing thin lines of uniform thickness, the pencil should be sharpened in the form of ………………….


Ans: Conical Point.


39. The full form of I.S.O. is …………..


Ans: INDIAN STANDARD ORGANIZATION.


40. A ..................... is used to copy & mark dimensions in the drawing from scale.


Ans: Divider.



● MCQ type Questions : 


Fill in the blanks with appropriate word or words :



1. The edge of the drawing board on which the T-square is made to slide is called its ..................


(a) working edge, (b) straight edge, (c) chisel edge, (d) none of the above. 


Ans: (a) 



2. Angles in multiples of 15° can be constructed by the combination of ......................


(a) T-square, (b) set-squares, (c) protractor, (d) a & b, (e) all of the above. 


Ans: (d)



3. To prevent warping of the drawing board ................. are cleated on its back. 


(a) packings, (b) wooden blocks, (c) battens, (d) none of the above.


Ans: (c)


 

4. The two parts of the T-square are ...................... and ...................... 


(a) vertical and horizontal edge, (b) head & tail, (c) stock & blade, (d) none of the above.


Ans: (c)


 

5. The T-square is used to draw ........................ lines.

 

(a) vertical, (b) curve, (c) horizontal, (d) all of the above. 


Ans: (c)



6. Set-squares are used to draw ................... lines. 


(a) horizontal, (b) vertical, (c) inclined, (d) parallel. 


Ans: (d)



7. Inking pen is used to draw ................... in ink.

 

(a) writing, (b) curves, (c) straight lines, (d) none of the above.


Ans: (c)



8. To remove unnecessary lines from drawing .................... is used. 


(a) duster, (b) chalk, (c) sandbox, (d) eraser. 


Ans: (d)



9. An drawing instrument named ............................ in which the T-square, set-squares, scale, and protractor are combined together.


(a) set-squares, (b) drafting machine, (c) roll n draw, (d) none of these. 


Ans: (b)



10. Circles and arcs of circles can be drawn using a .....................


(a) lengthening bar, (b) divider, (c) compass, (d) none of the above.


Ans: (c)



11. To draw a very small curve……………… are used. 


(a) Bow compass, (b) Protractor, (c) French curves, (d) All of the above.


Ans: (a)



12. To draw thin uniform lines, the pencil should be sharpened as ………………..


(a) Pointed, (b) Conical, (c) Chisel edge, (d) None of the above. 


Ans: (c)



13. Setting off short equal distances, a …………….. is used.


(a) Bow divider, (b) Compass, (c) Scale, (d) All of the above.


Ans: (a)



14. Drawing straight lines, the scale should never be used like a ……………...


(a) Working edge, (b) Set-squares, (c) Straight edge, (d) All of these.


Ans: (c)



15. Measurements can be transferred accurately from the scale to the drawing, with the help of …………………..


(a) Scale, (b) Compass (c) Divider, (d) All of these.


Ans: (c)



16. Very large circles are constructed by means of a …………………….. 


(a) Lengthening bar, (b) Bow compass, (c) Large compass, (d) None of the above.


Ans: (a)



17. Very small circles are constructed by means of a …………………….. 


(a) Lengthening bar, (b) Bow compass, (c) Large compass, (d) None of the above.


Ans: (b)



18. To measure angles, a ………….. can be used. 


(a) Scale of chords, (b) Set-squares, (c) T-square, (d) none of these.


Ans: (a)



19. To draw irregular curves, a ……………….. is used.


(a) Compass, (b) Bow compass, (c) French Curves, (d) All of the above.


Ans: (c)



20. To draw regular curves, a ……………….. is used.


(a) Compass, (b) Bow compass, (c) French Curves, (d) All of the above.


Ans: (a)



21. The combination of a plane scale and a protractor is called ………………..


(a) Set-square, (b) Diagonal scale, (c) Roll n draw, (d) None of these.


Ans: (c)





<< Learn In Details About INSTRUMENTS USED IN ENGINEERING OR TECHNICAL DRAWING. >>